Proč fotím s Fuji?

Proč fotím s Fuji?

Elektronický hledáček, skvělé objektivy, nízká hmotnost a kompaktnost, skvělý výstup v jpegu, clonový kroužek a další známé výhody Fujifilmu už asi každý zná. Nebudu je tedy zase obemílat (kdo Fuji nezná, stačí se domluvit a rád mu ji na chvíli půjčím :-)).

 

Důvod, proč fotím s Fuji a proč jsem se nadobro zbavil své zrcadlovky, je radost z focení. Ano, i Fuji má své nevýhody (kterých si ale nevšímám, protože nejsou pro mne klíčové), jelikož nic není dokonalé a nikdy nebude. Ovšem ta chuť vzít fotoaparát a fotit, tu jsem se zrcadlovkou nikdy neměl. Respektive měl, ale ne tak velkou a nepopsatelnou. Je to jakési kouzlo, které Fuji má. 

 

Na Nikon D90 vzpomínám rád. Byl to můj první fotoaparát, díky kterému jsem se k focení dostal. Ale jsem si téměř jist, že bych dnes nebyl takovým fotografem, jako jsem, pokud bych nepřešel. Dokonce si troufám říct, že bych dnes fotil maximálně při svých cestách, abych měl aspoň nějaké vzpomínkové fotografie.

 

K Fuji mě "dohnal" Marcel Konečný. Ne tím, že mě ukecal, rozhodl jsem se zcela sám a až poté jsem Marcela kontaktoval. Ale tím, že jeho fotografie měly duši. Poté jsem si našel další fujisty, třeba Vojtu Hurycha. Opět fotografie s duší. A mohl bych pokračovat donekonečna. Řada profíků, jejichž fotografie měly něco víc, než jsem viděl u ostatních. Tím nechci vůbec říct, že za to mohla Fuji, nikoliv ruce...

 

Samozřejmě koupí Fujinky se mé fotografie rázem nezlepšily. To byla má naivní představa, že 50% fotografie dělá stroj. Fotografové, které jsem zmínil, jsou vynikající, proto měly tak úžasné snímky. Ale sami by určitě potvrdili, že jim Fuji v mnohém pomohla. Třeba svou velikostí, která pomáhá být neviditelným a "neškodným" fotografem. Ale určitě i tou radostí z focení.

 

Fuji jen tak neomrzí. Nejen díky svou nabídkou objektivů, které jsou tak skvělé, že je každý fujista chce nejlépe všechny najednou. Ale právě tím kouzlem.

 

Nelze tvrdit, že je Fuji pro každého. Najdou se tací, kteří raději zůstanou u zrcadlovky. Nedá se říct, že je to špatná volba. Však tolik skvělých fotografů nikonistů a canonistů je. Ale kdo jednou podlehne kouzlu Fuji, bude ztracen. Mě to trvalo pouhých 10 dnů, než jsem si na nový stroj zvykl. Od té doby nelituji ničeho. Jsem si totiž jist, že bez Fuji byste tento článek ani nečetli. Proč? Protože by žádný fotografický web ani nevznikl...

A jak používám Fujinu na svatbách? Klikněte tady...