Díky festivale!

Díky festivale!

Pár slov k festivalu svatebních fotografů, který byl víc než úžasný.

Díky festivale!
 
Díky za tuhle, pro mě jedinečnou, událost!
Díky za úžasnou atmosféru!
Díky za možnost se srazit se všemi těmi božími fotografy, s kterými si můžu ťuknout u baru!
Díky za parádní přednášky!
Díky za fantastické workshopy!
Díky za párty, u které nejde jen o to pít, ale hlavně se seznámit a pokecat s lidmi, s kterými se jinak stěží setkám!
Díky za skvělou organizaci!
Díky za Litomyšl, který je díky své kráse ideálním místem pro tuhle událost!
Díky prostě za všechno!
 
Víte, já jsem v tomhle trochu jiný typ. I kdyby se Vojta se Žandou rozhodli, že bude festival v nějaké zapadlé boudě bez přednášek a workshopů, tak já stejně přijedu. Protože mi jde vlastně celou dobu o jediné - setkat se s přáteli, poznat nové fotografy, poradit si, zkritizovat se, předat své know-how.
 
Proto tuhle událost miluji. A vše ostatní je pro mě příjemná třešnička na dortu. Nebo spíše velká třešeň, protože to, co festival nabídl, je pro mě osobně jedinečné.
 
Kdy budete mít příležitost si ťuknout s Ken Pakem? A poslechnout si jeho přednášku? Asi někde po Evropě nebo v USA ano, ale za jakou cenu. Tady za hubičku! Po Kevinu Mullinsovi se nám vyskytla další nezopakovatelná příležitost.
 
A nemluvím jen o sobě. Všichni kolem byli nadšení. Vlastně zklamání pramenilo jedině z toho, že to hrozně rychle uteklo.

Co mi tyhle dva dny daly?

 
Z každého festivalu jsem si vždy vzal něco k srdci. Ať už to byly dřívější "(ne)focení píčovinek" nebo "chcete fotit 100 svateb za 10 tisíc nebo 10 svateb za 100 tisíc?". Tentokrát se sice cena opět řešila, ale mě upoutalo, že se konečně mluvilo daleko častěji o kompozici.
 
Ať už to byl workshop Jonatana, tak přednášky Kena či Šibíka. Konečně se zmíňovalo to, co dělá dobrou fotku dobrou fotkou. Takže co mi tenhle festival dal?
 
Odjel jsem z pocitem "už se do prdele zaměř víc na kompozici, jako když jsi začínal, Kotrlíku"! A to jsem potřeboval. Trochu vyburcovat, abych se nespokojil s dobrou fotkou, ale hledal fotky s přesahem, originalitou. To je vlastně můj cíl téhle sezony.
 
Jsem také hrozně rád, že jsem během dvou dnů zaslechl tolik protichůdných názorů. Jen to dokazuje, že žádná cesta není správná. Vlastně je - ta jediná, upřímná, kterou zvolíte. A která vás bude bavit. Já na to přišel konečně loni. Aspoň teda částečně :-)
 
Myslím, že nejsem jediný, kdo si odnesl spoustu inspirací a motivace. A i když, jak jsem psal, jsem hlavně typem, co přijel pokecat, tak jsem ocenil skvělé přednášky a výtečné workshopy. Opravdu, nepotřebuji je k tomu, abych přijel, ale lhal bych, kdybych nepřiznal, že mě nesmírně bavily.

Vybral jsem si kromě Vojty také WS od Jonatana. A vůbec nelituji! Už před festivalem jsem se snažil svatbu částečně fotit tak, jak Ondra ukazoval. Rozdíl mezi námi byl jediný – já to tak skvěle neuměl! Ale vím, že trénink dělá mistra… A tak jsem rozhodnutý letos občas překročit své pohodlí a fotit věci zase trochu odlišně. 

Jen lituji, že jsem nestihl další workshopy, třeba Everbay, Pavla Rybníčka, Jindry Nejedlého, Toma Dolejšího a mnohých dalších! O to víc jsem si užil přednášky Kena, Mindless, Katky, Jana Šibíka, Kuby a Páji a Kacofilms, o kterých mluvil v blogu již zmiňovaný Tomáš Dolejší, doporučuji přečíst :-)
 
Takže ještě jednou díky všem, co se na této události podíleli. Nikdo si nedokáže představit, co vše to obnáší. Ani já ne. Jen odhaduji, že spousta bezesných nocí, spoustu stresů, spoustu dohad, spousta přijímání nevděčné kritiky, spousta neviditelné práce. A přesto je to jen koníček, protože výdělek putuje na charitu.
 
A k tomu na závěr řeknu jednu věc - i když rád podporuji charitu, a to docela často, tentokrát bych raději dal můj finanční příspěvek Vám. Vám, co jste na tom pracovali. Zasloužíte si to!

Na závěr pár fotek hlavně z WS Jonatana. Jo a díky holkám, že se mnou vyrazily a nemusel jsem tentokrát jet přes půl republiky sám!

Jo a ještě jedna věc, co mě potěšila. Uspěl jsem v soutěži mywed. Když jsem přitom koukal na několik skvělých fotek, tak jsem si říkal: Kotrlíku, nebuď vůl, však nemáš stejně šanci, blbe... a ejhle :-) Díky moc!

Tak teď už fotky z WS Jonatana :-)